Verantwoord werken op laptop of tablet, kan dat?

verantwoord werken met een tablet

Nu het gebruik van laptops in onze kantooromgeving volledig geaccepteerd en soms zelfs de norm is, lijkt het erop dat ook de tablet steeds meer aan terrein wint. Met name om gesprekken en meetings vast te leggen wordt door verschillende medewerkers gebruik gemaakt van een tablet. Het oogt immers een stuk vriendelijker om met een klein en handzaam schermpje rond te lopen, maar is dat ook echt zo..?

Waarom is werken op een laptop of tablet gevaarlijk?

Het intensief gebruik van tablets en laptops brengt gezondheidsrisico's voor de gebruiker met zich mee, die wellicht onderbelicht blijven bij het introduceren van dergelijke middelen in ons zakelijk computergebruik. Eén van de meest voorkomende lichamelijke klachten bij laptop en tabletgebruikers is pijn aan de nek en hoofdpijn. Niet zo gek, als je weet welke krachten er op onze nekwervels komen te staan wanneer we met gebogen hoofd op de tablet of laptop kijken:

Door de tablet plat op de tafel te leggen en erop te kijken/werken wordt dus 27 kg aan de nekwervels gehangen, terwijl die daar niet voor gemaakt zijn. Gevolgen op de lange termijn zijn versleten tussenwervelschijven en het gevolg op de korte termijn is hoofd-, schouder- en nekpijn.

Europese richtlijnen voor laptop- en tabletgebruik op kantoor

In artikel 5.1 van de wet 'arbeidsomstandigheden' staan een aantal concrete eisen waaraan de werkplek moet voldoen bij het uitvoeren van computerwerkzaamheden. Deze wettelijke eisen zijn terug te voeren op de Richtlijn 90/270/EEG, die reeds in 1990 is opgesteld, maar heden ten dagen nog niet zo actueel is geweest!

Volgens deze normen mag bijvoorbeeld een beeldscherm niet één geheel vormen met het toetsenbord. Bij een laptop is dit duidelijk het geval, vandaar dat men al jaren een standaard met extern toetsenbord en muis adviseert bij langdurig gebruik (langer dan 15 minuten aanéén en langer dan 2 uur per dag totaal). Echter, ook de tablet voldoet niet aan deze norm, aangezien het beeldscherm immers tegelijkertijd dient als toetsenbord en muis. Zelfs met de toevoeging van een extern toetsenbord en een standaard voldoet de tablet niet, omdat de muisfunctie nog steeds gekoppeld is aan het beeldscherm.

Volgens de ISO 9241-410 worden eisen gesteld waaraan een toetsenbord moet voldoen om veilig met de computer te kunnen werken. Ook hier blijft de tablet in gebreke, omdat de toetsen geen of slechte tactiele en auditieve feedback bieden. Ofwel, er wordt geen tegendruk gevoeld en gehoord bij het gebruik van de toetsen op het tablet.

Hoe voorkom ik klachten door laptop- en tabletgebruik?

Door slimme hulpmiddelen kan de werkplek voor het gebruik van een tablet of laptop geschikt gemaakt worden, mits de duur van het werk met deze apparaten beperkt blijft. Er is een ruime keus in laptop- en tabletstandaardencompacte toetsenborden en muizen, waarmee in een handomdraai een upgrade aan de werkplek gegeven kan worden. Zelfs onderweg of thuis kan er nog op redelijke wijze gewerkt worden met de laptop of tablet.

Het succes van deze middelen wordt echter mede bepaalt door een goede zithouding of stawerkplek op de goede hoogte, waarmee je onnodig discomfort voorkomt en dus betere prestaties kunt leveren.

Doe het gratis online werkplekonderzoek om te zien waar je jouw werkplek kunt verbeteren. Of neem contact op voor een afspraak in het expertisecentrum via 010-4702611 of info@backshop.nl